5 escenaris sense homologació de recepta privada on la telemedicina resulta insegura i il·legal

receta medica privada electronica

5 escenaris sense homologació de recepta privada on la telemedicina resulta insegura i il·legal

Aquests dies que tant s’ha escrit sobre telemedicina, assistència remota, pacient digital o com li vulguem donar el mateix nom que és l’acte mèdic a un pacient usant els mecanismes actuals “commodity” de vídeo-xat-assistència remota, voldria subratllar la importància que aquestes accions s’executin en un marc segur, tant legal com tecnològic, que asseguren confidencialitat i privacitat de la informació que compartim entre metge i pacient, disponibilitat dels sistemes quan es necessiten utilitzar, integritat de les receptes o prescripcions, traçabilitat de les accions que el metge ha realitzat així com identitat que el metge i pacient és qui és. En l’àmbit privat hi ha la homologació de recepta mèdica privada que tot programari que permeti realitzar les accions anteriorment esmentades ha de complir i que, com a auditor líder a Espanya en aquesta matèria, vull fer un resum que descrigui com d’important és complir amb aquestes qüestions.

5 escenaris sense homologació de recepta privada on la telemedicina resulta insegura i il·legal

Hi ha múltiples escenaris on no utilitzar una eina homologada a l’atenció mèdica digital obre la porta a moltes situacions de risc. Vaig a descriure 5 d’elles que crec poden donar una idea general de la problemàtica.

Escenari 1. Telemedicina per WhatsApp, Zoom, Skype, telèfon, etc

Suposem que sóc atès per qualsevol de les eines anteriors, per una persona que diu ser el meu metge, de vegades probablement no li vegi la cara, com assegurem que aquest metge està habilitat, com assegurem que el que em prescriu és d’acord amb els meus lèrgies, contraindicacions, controla la posologia d’estupefaents o simplement queda guardat en el meu historial mèdic? Absolutament impossible, és més, com assegurem la privacitat de la meva conversa? Com assegurem la protecció de dades? Entenguem que si bé com medica molt urgent resol la punta de l’iceberg d’el problema, no compleix amb la majoria de qüestions que al menys jo com a pacient voldria tenir controlades.

L’homologació de recepta mèdica privada electrònica assegura que les prescripcions es basen en certes bases de dades de medicaments, amb protocols mèdics, control de la prescripció, dosi, unitats, durada, etc acte calculat, control d’al·lèrgies, registre de privacitat de el pacient, compliment de la protecció de dades, etc.

Escenari 2. On és la meva recepta, on s’ha guardat, com puc tornar a sol·licitar-la? És més com sé que la signatura realment el meu metge? Com poder consultar-la mesos després si m’he canviat el telèfon intel·ligent, l’ordinador, etc? Com demostrar que em va prescriure més dosis de les recomanables o que no va tenir en compte altres medicacions en curs? Com sabem que la durada de l’tractament era 3 setmanes si jo recordo perfectament que em va dir 4? En definitiva, on està la meva recepta amb un valor legal perquè jo pugui exercir els meus drets com a pacient i ciutadà? Veiem que la cosa es complica.

L’homologació de recepta mèdica privada obliga a conservar les receptes signades digitalment associades a el pacient, inalterables en el temps i recuperables sempre que sigui necessari uns anys concrets.

Escenari 3. Qui em va atendre fa un any?

Suposem que sóc atès avui utilitzant un servei dels molts que predominen a internet sense l’homologació de recepta mèdica privada electrònica i dins d’un any, ni recordo com es deia aquesta aplicació, com recordaré que metge em va prescriure? Si no tinc res en paper, físic, tot va ser virtual, com puc recuperar o demostrar que algú, en algun lloc de l’món, em va dir em prengués una medicació?

Una de les qüestions que garanteix utilitzar un programari homologat és la identitat de l’pacient i que el metge està habilitat per a la prescripció.

Escenari 4. Com faig perquè la farmàcia em dispensi el medicament.

Si he estat atès per Internet com sol·licito ara la meva recepta a la meva farmàcia habitual? Com puc presentar una recepta vàlida? Com sap la farmàcia que el metge estava col·legiat i habilitat per a la funció? Com que sé que no he demanat més envasos dels que el metge m’ha inclòs en la recepta digital? Com parla el farmacèutic en el cas d’un problema amb el metge?

L’homologació de recepta mèdica privada electrònica interconnecta amb les farmàcies a través de Nodofarma permetent la dispensació dels medicaments, anul·lació de la mateixa, conversa farmacèutic-metge, control de l’nombre d’envasos lliurats, control de l’alta privacitat de receptes d’alt nivell de confidencialitat , etc

Escenari 5. Els meus malalties s’han publicat sense el meu consentiment
Com de segur hi ha els sistemes informàtics de l’metge que m’ha atès? Estan protegint enfront de ciberatacs meva informació confidencial? Com que sé que fins i tot la meva històric de receptes no és accedit per terceres persones sense el meu consentiment?
L’homologació de recepta mèdica privada inclou desenes de mesures alineades en alguns casos amb la ISO27001 i ISO27017 per reduir el risc d’atacs maliciosos de ciberseguretat que puguin ocórrer, prevenir l’accés per terceres persones no habilitades i altres mesures de seguretat de la informació que augmenten el nivell de seguretat de la informació de l’pacient.

Conclusió
En definitiva l’homologació de solucions informàtiques de recepta mèdica privada electrònica és clau per al funcionament segur entre metge-pacient-farmacèutic assegurant un marc legal per a qualsevol tipus de problema que pugui sorgir, assegurar la privacitat, protecció de dades, confidencialitat, disponibilitat i inalterabilitat de la recepta, entre molts altres avantatges.

Luis Vilanova Blanco. Primer auditor recepta mèdica privada electrònica a Espanya.
recetamedica@luisvilanova.es
606954593